Immunologie.webwetenschap.nl

STUDEER, LEES, LEER EN VERWONDER.

Bloed geven en bloed krijgen

Wat is bloed?

Kijk boven aan de pagina het filmpje bloed geven en bloed krijgen. Lees daarnaast de tekst op pagina bloedgroepen en transplantatie en transfusie.

 

Bloed bestaat voornamelijk uit cellen en water. Ongeveer 35-45% van het bloed bestaat uit bloedcellen. De overige 55-65% noemen we het bloedplasma. Er zijn rode bloedcellen en witte bloedcellen. Daarnaast zijn er ook bloedplaatjes. De bloedplaatjes zorgen ervoor dat je bloed kan stollen. Dit is belangrijk wanneer je een wondje hebt. de bloedcellen worden in het rode beenmerg gemaakt. het bloedplasma bestaat voornamelijk uit water. hierin zijn onder andere voedingsstoffen, afvalstoffen en hormonen opgelost. Ongeveer 95% van de bloedcellen zijn rode bloedcellen. Hun belangrijkste taak is het vervoeren van zuurstof naar de lichaamscellen. Witte bloedcellen spelen een belangrijke rol in het afweersysteem. Ze worden ook leukocyten genoemd.

Vraag bij de stof

1. Bloed kan gescheiden worden in verschillende bestanddelen. Dat heb je ook in het filmpje gezien.

 

Teken de verhouding van bloeddeeltjes in de reageerbuis hieronder. Schrijf de naam en het percentage erbij.


Bronnen bij deze opdracht.

Praktijk, & Sanquin. (2013). Bloed en afweer. Amsterdan: Sanquin, de praktijk.

Berents, W., Smits, G., & Waas, B. (2003). De bloedsomloop. In Malmberg, Biologie voor jou. 's-Hertogenbosch: Malmberg.

Smits, G., Waas, B., Bos, A., & Kalverda, O. (2008). Afweer. In G. Smits, B. Waas, A. Bos, & O. Kalverda, Biologie voor jou (pp. 138-141). 's-Hertogenbosch: Malmberg.

Smits, G., Waas, B., Bos, A., & Kalverda, O. (2008). Bloedgroepen. In Malmberg, Biologie voor jou (pp. 142-145). 's-Hertogenbosch: Malmberg.

 Wikipedia-Bloedgroepen. (2014, April 16). Antistoffen tegen bloedgroepen. Opgeroepen op Juli 31, 2014, van Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bloedgroep#Antistoffen_tegen_de_bloedgroepsystemen

Snap jij het?

Gemaakt door Jacko van de Wetering Student LVO Biologie studentnummer:s1026220