Immunologie.webwetenschap.nl

STUDEER, LEES, LEER EN VERWONDER.

Bloed geven en bloed krijgen

Verworven immuniteit

Verworven immuniteit

Lymfocyten

Een lymfocyt is een type witte bloedcel dat in het rode beenmerg wordt gevormd uit een lymfoïde voorlopercel en rijpt in de lymfoïde organen. Met een lichtmicroscoop zijn grote en kleine lymfocyten te onderscheiden. Lymfocyten spelen een belangrijke rol in het verworven immuunsysteem.

Thymus

De thymusklier is een van de belangrijkste organen in ons afweersysteem. Een belangrijk deel van de lymfocyten, worden er klaar gestoomd. Daarnaast speelt de thymus ook een essentiële rol bij de aanmaak van "geheugencellen" die het recept onthouden hoe de afweerstoffen tegen doorgemaakte ziekten moeten worden aangemaakt.

T-cellen

T-cellen zijn afweercellen. De t-cellen zijn onderdeel van de specifieke cellulaire afweer. Ze zijn specifiek, want elke T-cel kan reageren op een specifiek vreemd oppervlak-epitoop dat wordt aangeboden door antigeen-presenterende cellen. Het antigen wordt dan op de celmembraan van een APC aangeboden als antigen/MHC complex.

T-cellen worden verdeeld in vier groepen.

·         T-helpercel (CD4+ Cel) (spelen een belangrijke rol bij het activeren van macrofagen en de productie van B-geheugencellen.)

·         Killer T-cel (CD8+ Cel) (is in staat de dood in gang te zetten van geïnfecteerde somatische cellen of tumorcellen. TC zorgt ervoor dat virussen of andere pathogenen worden gedood of onschadelijk gemaakt.)

·         T-remmercel (CD4+ Cel) (is een regulerende T-lymfocyt die ervoor zorgt dat een afweerreactie niet uit de hand loopt.)

·         T-geheugencel

B-cellen

 B-cellen zijn lymfocyten die een belangrijke rol spelen in het humorale immuunsysteem. Het menselijk lichaam produceert talloze verschillende types B-cellen. De b-cellen zijn uiterlijk gelijk, maar elk type heeft een unieke B-cel-receptor op haar membraan dat maar aan één specifiek antigeen bindt. Normaal gesproken circuleren er miljoenen B-cellen door de bloedsomloop en het lymfestelsel van het menselijk lichaam maar ze produceren niet altijd antistoffen.

B-cellen worden geheugen B-cellen en plasmacellen.

Snap jij het?

Gemaakt door Jacko van de Wetering Student LVO Biologie studentnummer:s1026220