Immunologie.webwetenschap.nl

STUDEER, LEES, LEER EN VERWONDER.

Bloed geven en bloed krijgen

Verkennen, herkennen en reageren

Verkennen, herkennen en reageren

Pathogenen

Een pathogeen is een ziekteverwekker van biologische oorsprong. Vergiften worden in het algemeen geen pathogenen genoemd. Pathogenen kunnen op vele manieren worden ingedeeld. Obligate pathogenen zijn pathogenen, die de levenscyclus niet kunnen voltooien zonder geschikte gastheren.

Facultatieve pathogenen kunnen ook tot de normale (huid)flora behoren, en veroorzaken problemen bij verstoring van de flora (bijvoorbeeld door antibiotica) of door verzwakking van het immuunsysteem.

Immuun systeem.

Het immuunsysteem is een verdedigingssysteem met als doel indringers of veranderde eigen cellen te bestrijden.

Aangeboren immuniteit

De aangeboren immuniteit bestrijdt ziekteverwekkers (pathogenen)door een immuunsysteem (defensie) die snel wordt gemobiliseerd (in actie wordt gebracht) en door receptoren teweeg te brengen die een breed spectrum van ziekteverwekkers herkennen.

Verworven immuniteit

 

Het verworven immuunsysteem heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen (bij een infectie bij mensen circa 7-10 dagen), maar zal op den duur evolueren (letterlijk) tot een zeer specifieke afweer. Het geheugenonderdeel vormt vervolgens een uniek onderdeel van het adaptieve immuunsysteem.

Snap jij het?

Gemaakt door Jacko van de Wetering Student LVO Biologie studentnummer:s1026220