Immunologie.webwetenschap.nl

STUDEER, LEES, LEER EN VERWONDER.

Bloed geven en bloed krijgen

Antigeen herkenning bij lymfocyten

Antigeen herkenning bij lymfocyten

Antigeen

Een antigeen is een molecuul dat een reactie van het afweersysteem op kan wekken, waarbij antistoffen worden aangemaakt.

Antigeen receptoren

Antigeen receptoren herkennen één specifiek antigeen (b.v. virus, bacterie, schimmel of parasiet). Dus een antigeen receptor kan zich specifiek aan een bepaald antigeen vast binden.

Antilichamen

Antilichamen zijn eiwitten die door de mens en andere gewervelde dieren worden geproduceerd als reactie op antigenen. Dat zijn lichaamsvreemde stoffen zoals virussen, bacteriën of grotere moleculen. Doordat de antilichamen zich aan de lichaamsvreemde stoffen binden, kunnen deze onschadelijk worden gemaakt.

Immunoglobine

Immunoglobinen zijn eiwitten die door de mens en andere gewervelde dieren worden geproduceerd als reactie op antigenen. Dat zijn lichaamsvreemde stoffen zoals virussen, bacteriën of grotere moleculen. Doordat de antilichamen zich aan de lichaamsvreemde stoffen binden, kunnen deze onschadelijk worden gemaakt.

Epitoop

 Een epitoop is een deel van een macromolecuul dat herkend kan worden door antilichamen, B-cellen en T-cellen van het immuunsysteem.

Snap jij het?

Gemaakt door Jacko van de Wetering Student LVO Biologie studentnummer:s1026220