Immunologie.webwetenschap.nl

STUDEER, LEES, LEER EN VERWONDER.

Bloed geven en bloed krijgen

Anti microbiële eiwitten en vetten

Anti microbiële eiwitten en vetten

Interferonen

Interferonen  zijn natuurlijke eiwitten die in de cellen van het immuunsysteem van de meeste gewervelde dieren worden afgescheiden na contact met virussen, bacteriën of schimmels. De verschillende soorten interferon zijn belangrijk bij het controleren en verwijderen van acute en chronische infecties.

Complementsysteem

Het complementsysteem speelt een zeer belangrijke rol bij de afweer tegen micro-organismen. Het is sterk betrokken bij de activatie van immuun cellen.

Onder normale omstandigheden verkeert het complementsysteem in een niet-geactiveerde staat. Activatie, en daarmee het ontstaan van biologische activiteit, kan plaatsvinden na interactie van complementcomponenten met bijvoorbeeld immuuncomplexen of rechtstreeks met allerlei bacteriën en virussen zonder tussenkomst van antilichamen.

Het systeem zou een van oudste verdedigingssystemen van het lichaam tegen ziektenverwekkers (pathogenen) zijn. Complement hoeft niet geleerd te worden hoe er moet worden omgegaan met pathogenen, het werkt direct vanaf de geboorte (zogenaamd aangeboren immuunsysteem (innate)). Dit in tegenstelling tot de witte bloedcellen die eerst een pathogeen moeten herkennen (zogenaamd adaptief immuunsysteem).

Er zijn drie verschillende routes die de complementcascade kunnen activeren.

  • De klassieke route
  • De alternatieve route
  • De lectine-route

 

Snap jij het?

Gemaakt door Jacko van de Wetering Student LVO Biologie studentnummer:s1026220