Immunologie.webwetenschap.nl

STUDEER, LEES, LEER EN VERWONDER.

Bloed geven en bloed krijgen

Amplifying lymphocytes by clonal selection

Amplifying lymphocytes by clonal selection

Geheugencellen

T-geheugencellen zijn witte-bloedcellen. De T-geheugencellen ontstaan uit de deling van de T-lymfocyten, nadat deze gekoppeld is aan een antigeen-presenterende cel. T-geheugencellen worden gevormd bij de eerste afweerreactie (primaire immuunrespons), bij een herhaalde infectie herkennen T-geheugencellen het antigeen, hierdoor wordt de immuunrespons sneller op gang gebracht.

Primaire immuunreactie

Als een B-lymfocyt in aanraking komt met een ziekteverwekker gaat hij zich delen in plasmacellen en geheugen B-cellen. De plasmacellen produceren antistoffen, en de geheugen B-cellen zorgen voor het geheugen. Dit alles is de primaire immuunreactie. Bij het eerste contact tussen het waterpokkenvirus en B-cellen worden geheugen B-cellen en plasmacellen tegen het virus gemaakt. De plasmacellen geven de antistoffen tegen het waterpokkenvirus af aan het bloed. Dit is de primaire immuunreactie.

Plasma cellen

Plasmacellen zijn immunoglobuline producerende cellen die ontstaan zijn uit B-lymfocyten. Plasmacellen zijn getransformeerde B-cellen die actief de antistoffen aanmaken waar ze voor geprogrammeerd zijn, de immunoglobulines, die meehelpen bij de vernietiging van antigenen door zich aan hen te binden zodat ze een makkelijker doelwit vormen voor fagocyten. Plasmacellen ontstaan uit B-cellen na activatie door een T-helpercel (klasse 2).

Secundaire immuun reactie

 

Secundaire immuun reactie  treedt op bij een volgende besmetting met een waterpokkenvirus binden de virussen aan de antistoffen op de geheugen B-cellen. Hierdoor worden deze geheugen B-cellen geactiveerd om zich snel te delen en te ontwikkelen tot eveneens plasmacellen en geheugen B-cellen. Op deze manier worden bij een tweede besmetting snel veel antistoffen gemaakt - door de nieuwe plasmacellen - waardoor je niet voor een tweede keer waterpokken zult krijgen. Dit wordt secundaire immuunreactie genoemd. De secundaire immuunreactie verloopt sneller en heftiger dan de primaire immuunreactie.

Snap jij het?

Gemaakt door Jacko van de Wetering Student LVO Biologie studentnummer:s1026220