Immunologie.webwetenschap.nl

STUDEER, LEES, LEER EN VERWONDER.

Animatie bij de werking van het immuunsysteem

Home

Immunologie

Deze website is gemaakt voor leerlingen van het VMBO basis en kader leerweg. Deze website is gemaakt als onderdeel van een opdracht voor het vak Immunologie. Immunologie is een onderdeel van de lerarenopleiding Biologie op het Windesheim. Het doel van de website is leerlingen een beter begrip te verschaffen van de verschillende bloedgroepen en de problemen bij een bloedtransfusie.

De leerdoelen van deze website.

 

  •  De leerlingen kennen de functie en bestanddelen van het bloed.
  •  De leerling kent de belangrijkste bloedgroepen A, B, AB en O
  •  De leerling begrijpt dat bloed een afweerreactie kan opwekken en dan een goede bloedtransfusie van levensbelang is.
  • Naast deze informatie zal er ook meer informatie over het immuunsysteem te vinden zijn voor leerlingen.

 

 

Het Immuunsysteem.

Het immuunsysteem is een verdedigingssysteem met als doel indringers of veranderde eigen cellen te bestrijden. De Latijnse term immunis betekent vrijgesteld, verwijzend naar bescherming tegen indringers van buiten. Bacteriën en eencellige hebben evenals meercellige organismen wel cellulaire mechanismen om zich te verdedigen tegen virussen of andere bacteriën, maar wanneer we over een immuunsysteem spreken, bedoelen we de immuunrespons in multicellulaire organismen, waarin een groot aantal cellen en moleculen samenwerken om indringers te weren (Wikipedia-Immuunsysteem, 2014).

Het immuunsysteem spoort doormiddel van witte bloedcellen indringers zoals bacteriën en virussen op. De witte bloedcellen maken de indringers onschadelijk. Bacteriën worden onschadelijk gemaakt door ze in te sluiten waarna ze gedood worden (Berents, Smits, & Waas, 2003).

 

Wanneer je te vaak je handen wast kan de bescherming van je huid minder worden, dit komt omdat je dan het vetlaagje op de huid wegwast. Hierdoor kunnen ziekteverwekkers makkelijke je lichaam binnen dringen. Als ziekteverwekkers je lichaam binnendringen, noemen we dat een infectie (Smits, Waas, Bos, & Kalverda, 2008).


Bronnen bij dit artikel

Berents, W., Smits, G., & Waas, B. (2003). De bloedsomloop. In Malmberg, Biologie voor jou. 's-Hertogenbosch: Malmberg.

Smits, G., Waas, B., Bos, A., & Kalverda, O. (2008). Afweer. In G. Smits, B. Waas, A. Bos, & O. Kalverda, Biologie voor jou (pp. 138-141). 's-Hertogenbosch: Malmberg.

Wikipedia-Immuunsysteem. (2014, Mei 30). Immuunsysteem. Opgeroepen op Juli 31, 2014, van Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Immuunsysteem 


Vragen bij het immuunsysteem.

1. Wat is het immuunsysteem?

2. Waar beschermt het immuunsysteem ons tegen?

3. Welke bloeddeeltjes helpen bij het beschermen van ons lichaam?

                A. Rode bloedcellen

                B. Witte bloedcellen

                C. Bloedplaatjes

Snap jij het?

Gemaakt door Jacko van de Wetering Student LVO Biologie studentnummer:s1026220